کما یا آنغوزه با خواص اعجاز آور
کما یا آنغوزه
بوته ای سرسبز که در اواخر اسفند و اوایل فصل بهار در بیابانها بصورت خودرو می روید سپس دوره خواب بوتههای نابالغ آغاز و تا بهار سال بعد بهطول خواهد انجامید. بعد از 4 تا6 سال رشد بدون تولید بذر در سال آخر حیات گیاه رشد زایشی گیاه آغاز مشود که با ظهور اندام باردهی همراه است که به آن قرنه می گویند. این گیاه که ساقه و برگ آن سبز و چرب است، خوراک زمستانی دام است ولی استفاده داروئی فراوانی هم دارد در بهار و در پای ریشه آن نوعی قارچ غیر سمی می روید که خیلی از قارچهای پرورشی بزرگتر و خوشمزه تر است. وقتی دام ازاین گیاه بخورد شیر و ماست عطر آنرا می دهد و بسیار مقوی است. این گیاه بشدت خواب آور است. از ریشه این گیاه یا قسمت پایین ساقه و یقه گیاه با تیغ زدن در اواخر بهار شیره خاصی در طول تابستان خارج میشود که در مجاورت هوا به تدریج سفت میشود که تحت نام آنغوزه مورد استفاده قرار میگیرد. طعم آنغوزه گس و گزنده و در بعضی از گونهها تلخ و بویی خاص و خیلی تند دارد که بهدلیل ترکیبات شیمیایی آنغوزه میباشد.
نظر ابوعلی سینا در باره خواص کُما
در موارد زیر جوشانده ی تخم کُما با سنبل الطیب کاربرد دارد: نارسایی خون شریانی - ضعف اعصاب و ناراحتی معده - سستی اعصاب محیطی و مرکزی. اگر تخم کُما را هر بار 5 تخم را در یک لیوان آب جوشانده و ناشتا با عسل مصرف کنیم بیماریهای عصبی مانند عصبانیت و کج خُلقی را از ما دور میکند. و دَم کرده ی برگها یا تخم آن خواب آور قوی است. کُما اگر کوبیده شده و هر بار یک قاشق چای خوری از آنرا با ماست مخلوط کرده و ناشتا مصرف شود ضعف بینایی را برطرف میکند. برای دفع کرم های انگل از جوشانده ی تمام گیاه کُما استفاده می کنند(2گرم در دو لیوان آب ) جوشانده با نبات به مدت سه شب تکرار و مصرف شود.
صمغ کُما که آنغوزه نامیده می شود با صمغ لو یا سیا کُما که اُشق گفته می شود از نظر درمانی و صنعتی مهم اند و در بهار از این گیاه جمع آوری می شود که برای دفع کرمهای انگل و رماتیسم و ناراحتی های گلودرد و آنژین و گرفتگی صدا، خوردن آنها بی نهایت مفید بوده و آزموده شده که باید هر روز به اندازه یک فندق صمغ آنغوزه یا اُشق را در یک استکان آب حل کرده و در گلو غرغره کنیم و یا بخوریم تا دفع انگل کند و به مدت پنج روز تکرار شود.
17 نوع ماده دارویی از صمغ کُما تولید می شود/کُما محرک تولید شیر در پستانداران
کما گیاهی است که با بی آبی خیلی سازگار و مقاوم است و چند سال خشکسالی را تحمل می کند. برگ و صمغ کما خاصیت ضد باکتری دارد و برای بیماریهای گوارشی موثر است. از صمغ این گیاه در کشور تایوان برای در درمان آنفولانزای خوکی استفاده میشود. گیاه کما یا آنغوزه محرک تولید شیر در پستانداران است.