کشت کنگر در اراضی شیب دار و جایگزینی آن بجای یونجه در پرواربندی
در آزمایشی در مرکز تحقیقات استان فارس، امکان جایگزینی علوفه کنگر بجای یونجه در جیره غذایی بره های پرواری بررسی شد. کنگر در مرحله پایانی دروه گل دهی چیده شد و خشک گردید و خرد شد و در نسبت های 0 و 25 و 50 و 75 و 100 درصد، در جیره غذایی بره های پرواری جایگزین یونجه شد(جیره ها از نظر غلظت نیتروژن و انرژی برابر بودند). در پایان مدت 75 روز پرواری، بره ها کشتار شدند. میانگین افزایش وزن روزانه، میزان مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی، راندمان لاشه، وزن چربی درونی، وزن گوشت لاشه، درصد ماده خشک، پروتئین و چربی گوشت در بین پنج گروه آزمایشی، تفاوت آماری معنی داری نشان نداد و هزینه تولید هر کیلوگرم علوفه برای جیره های شماره 1 تا 5 به ترتیب برابر 1266، 1155، 1050، 924، 787 ریال بود. به نظر می رسد که جایگزینی کنگر بجای یونجه در جیره غذایی بره های پرواری، با فرض ثابت بودن انرژی و پروتئین به خوبی امکانپذیر و از نظر اقتصادی با صرفه است و تا حدود نصف کاهش میدهد. با توجه به اینکه وقتی یک جیره غذایی فقط با کنگر تهیه میشود و یکی دیگر فقط با یونجه تهیه میشود و هیچ تفاوتی در وزن دوبره پرواری دیده نمیشود لذا ارزش غذایی کنگر برابر ارزش غذایی یونجه است با این تفاوت که کنگر به مراتب بسیار ارزانتر از یونجه است. میتوان دامنه های شیب دار بالای 45 درجه را تراس بندی کرد و کنگر کشت نمود و بعنوان علوفه برداشت کرد.این امکان بخصوص در منطقه شیروان دهستان تکمران که محیط خوبی برای بعمل آوری کنگر میباشد بسیار حائز اهمیت است. امیری |